דור

חזרה לפורוםחזרה לפורום הרשמההרשמה התחברותהתחברות
מערכת צבע אדום! מערכת זו מתריעה על התראות צבע אדום ואזעקות אמת ברחבי הארץ בזמן אמת.
צבע אדום
התראה חדשה היום 03:00 ערב אל עראמשה
התראה חדשה אתמול 04:28 סופה
התראה חדשה שלשום 23:22 עין זיוון
התראה חדשה שלשום 22:31 קריית שמונה

• תשובה קצרה לדור - על דת ולאום ביהדות לילי
  • 22/08/2021 15:06
  • צפיות104
1. מכבדת את לימודיך ואמונתך. צדיק באמונתו יחייה. 2. הטיעונים וההסברים שלך שייכים לתחום האורתודוכסיה המיוחדת למדינת ישראל. לא תופסת לגבי זרמים אמוניים אחרים ביהדות. 3. חקר המקרא וכתבי קודש יהודיים שהתרחקו ממנו, מציג מקורות שונים לתורה שבעל פה. כמו למשל ויכוחים בנושא הלכתי שמתרחשים סביב שולחן אחד כביכול, אלא שיש הפרשים של מאות שנים בין המתווכחים השונים, כי העריכה נועדה לקבוע הלכה. 4. אתייחס לתופעה ההיסטורית של עזיבת הישיבות לטובת ההשכלה באירופה של המאה ה-18. בתקופה זו נוצרה החילוניות. לצידה רבו מקרי ההתבוללות. ראשי הקהילה היו מוטרדים ודאגו להמשכיות החיים היהודיים ויצרו תוך ויכוח ודיון מתמשך את התנועה הרפורמית ולצידה התנועה הקונסרבטיבית. כהמשך טבעי של חיים יהודיים במציאות משתנה. אלה, עוררו את התנועה החרדית. למה חרדית? כי נולדה מחרדה גדולה להמשכיות החיים היהודיים ושימורם. הכלל החרדי המרכזי היה: אין חדש! ללא שינוי! אסור לחדש הלכות ולהתאימן לחיים בעולם המשתנה. פה התחילה ההתרחקות מהתנ״ך לכיוון ספרות הקודש החרדית. 5. הציונות החזירה את הקשר היהודי לתנ״ך. לבסיס המשותף. הפוליטיקה הישראלית יצרה עיוות מטורף והדיון לפורום אחר.

• תגובה מהירה
  • o
  • וואו לילי זה בעצם בדיוק מה שאני מרגישה תודה על הניסוח המושלם !!!! -הסוף- טולה
  • 22/08/2021 15:09
  • צפיות8
  • תגובה מהירה
  • ראשית ,יפה מצידך לצטט את האימרה : צדיק באמונתו יחיה, ולא: איש איש
    דור י
    דור י
    שם: דור יוסף
    מספר הודעות: 673
    ותק: 3 שנים ו-3 חודשים
  • 22/08/2021 15:49
  • צפיות17
באמונתו יחיה שזה שיבוש מכוון שעוקר והופך את כוונת האמרה.
גם אני מכבד את דעתך, ואינני מנסה להתנשא חלילה, אלא רק להבהיר מעט מכיוון שאני מגיע מהעולם החילוני. אין דבר כזה זרמים ביהדות, יש רק את התורה שעוברת אלפי שנים ללא שינוי של פסיק (קראי את שכתבתי בקצרה בשרשור הנפרד- שם היית צריכה להגיב). מה שיש אלה דרכים שונות בעבודת השם, שכל אחת מהן שונה בדגשים בינהן אבל לא בעיקרי ההלכה. יתר הזרמים חדשים (כולל תנועת המזרחי), והומצאו רק לפני כמאתיים שנים ע"י תנועת ההשכלה שעקב האמנציפציה הביאה את ההתבוללות והשואה על יהודות אשכנז (ולא כאן המקום להרחיב). כמי שלמד ועדיין מרחיב ידיעותיו בתלמוד, סורי אך אינך מבינה דבר (ואת כמובן לא למדת אלא מתוך "חקר המקרא" שכל מטרתה כפירה בתורה כך שאין מקום לדיון אמיתי). בארצות המזרח ובמיוחד בעיראק שם נכתב התלמוד לא הייתה התחלנות, אז מה ההסבר שלך להיות גדולי ישראל המקובלים והפשטניים החרדים דווקא מעדה זו ?

מקור המילה חרדי הוא מהפסוק ישעיהו סו -ה: שִׁמְעוּ דְּבַר יְהוָה הַחֲרֵדִים אֶל דְּבָרוֹ אָמְרוּ אֲחֵיכֶם שֹׂנְאֵיכֶם מְנַדֵּיכֶם לְמַעַן שְׁמִי יִכְבַּד יְהוָה וְנִרְאֶה בְשִׂמְחַתְכֶם וְהֵם יֵבֹשׁוּ.
כפי שכבר ציינתי, אמת לא משתנה ולא תשתנה למעט פרטי הדינים בהתאם לדור, אכן בדורנו הדבר היחיד הוא להרכיב את ההלכה על החידושים אך בהחלט אין לשנות.
יודע שיהיה לך קשה לקבל ושוב לא אוכל להרחיב, אך מטרת הציונות החילונית שהקימה את המדינה הייתה לחלן ולבולל את יהדות העולם תוך שיתוף פעולה עם ארצות העולם האנטישמיות שנכשלו בפתרון הבעיה היהודית העולמית בשואה (כולל ארה"ב). אינני יודע אם את יודעת, אבל הרצל חוזה המדינה שלא נשאר ממנו זכר יהודי פנה לכנסייה וביקש לנצר בכפייה את היהודים בארץ. היו גם התבטאויות רבות של ה"ציונים" וכשציטטו אותם בפני צעירים בקניון שנשאלו מי לדעתם אמר זאת רובם ענו- הנאצים..

• תגובה מהירה
  • אינך יודע את מקורות הידע שלי. אתה טועה ומטעה. לילי
  • 22/08/2021 18:30
  • צפיות15
כל הטיעונים שלך מוכרים לי ומקובלים עלי כחלק מתפיסת עולם אורתודוכסית. לצידה, קיימות תפיסות עולם לא אורתודוכסיות שמבינות את התיאולוגיה היהודית אחרת. גישה שמכבדת את היהדות כתרבות שהתפתחה במרחב פוליתאיסטי והביאה לעולם את בשורת האלוהות המונותאיסטית, הזינה את העולם הקדום וניזונה מכל הגלויות. לעומת הרציונליזם הלמדני הלכתי נוסח עובדיה גאון בבל במאה העשירית, אחריו הרמב״ם בספרד, יצרה הגלות גם את אהבת המסורת והקשר האישי לאל בנוסח החסידות וגם את כל המתנגדים לדורותיהם שהתעקשו שהאמת היא אחת ויש ללמוד אותה ואין בלתה. הניתוח שלך ספציפי ומוגבל על ידי תפיסה אחת, לגיטימי עד שאתה מתחיל לחלק ציונים ולשנות את ההיסטוריה על ידי פרשנות שנובעת מראייה חלקית שתובעת עבור עצמה הכשר של בלעדיות על האמת. צר לי, אתה טועה ומטעה. אינני מסלפת, אינני ממקדת מבט אל טקסטים יקרים של תרבות אבותי מתוך רשעות, אני רואה בתנך עולם ומלואו. אוהבת בו כל אות. בעיקר אהובות עלי הסתירות והדילמות שמאתגרות פרשנים שונים בתקופות שונות. כל מה שכתבת על יהודים שהביאו על עצמם את השואה אינו ראוי לתגובה.

• תגובה מהירה
  • במחילה מכבודך, אשיב-
    דור י
    דור י
  • 22/08/2021 19:14
  • צפיות14
שוב, אינני יכול להשיב בפורום זה בהרחבה. מה גם שלימוד תורה דורש המון שנים של לימוד כמותית ואיכותית מה שוודאי לי שאין לך ( באופן אישי אני לומד כבר שנים ועדיין מאוד מאוד רחוק מקצה קצהה של התורה בכללותה). יחד עם כך, רכשתי לא מעט ידיעות וכללי לימוד מעבר למה שידוע לך והיה ידוע לי ורק אז גיבשתי דעה (חושה שזה מינימום נדרש בכדי להביע דעה).
את הלימוד וכללי הלימוד שנחתמו בגמרא לפי כ- 1600 שנים לא ניתן לשנות לעולם- זה אחד מ-13
עיקרי היהדות אותם לא ניתן לשנות, ושוב לא נקבעו בדורנו.
יש הרבה דרכים להראות כי המשנה והגמרא הם משמים (כולל המון עובדות מדעיות שהתגלו רק לאחרונה ולפני זה נשמעו תמוהות למדע המודרני). אך אסביר לך עניין אחד שמראה כי התנ"ך ללא התורה שבעל-פה לא ניתן כלל להבנה מעשית.
למשל מצוות תפילין, ידוע כי בממצאים ארכיאולוגיים ובכלל בכל תפוצות היהדות מצוות התפילין זהה גם במקומות שהיו מנותקים לחלוטין כמו תימן. וכיצד ניתן להסביר זאת ללא התורה שבעל-פה ?- אלא שזו מצווה מהתורה שאיננה שפרטיה אינם מפורשים ובכל זאת כל התפילן נעשים באותו אופן באורך מדוייק.
כל שכתוב בתורה הוא: והָיָ֤ה לְאוֹת֙ עַל־יָ֣דְכָ֔ה וּלְטוֹטָפֹ֖ת בֵּ֣ין עֵינֶ֑יךָ כִּ֚י בְּחֹ֣זֶק יָ֔ד הוֹצִיאָ֥נוּ יְהֹוָ֖ה מִמִּצְרָֽיִם"
ונשאלת השאלה כיצד ידעו כל היהודים את פרטי המצווה- הרי לא מצויין בתורה ממה עשויות התפילין, מה שמים התוכן, באיזה צבע, איך לובשים וכו'- מכאן לכל המצוות שדורשות פירוש שניתן מחז"ל עפ"י מה שניתן למשה סיני (ומי שלא יודע אומרת התורה למה נקרא שמו הר סיני ?-כי משם ירדה שינאה לעם ישראל=אנטישמיות.

בעניין הרמב"ם וכו'- שוב, כולם היו אורתודוכסים לחלוטין, אלא שהוא ודומיו התרחקו מעולם הסוד של התורה מה שאיננו סותר את הקבלה, אלא שהחסידים בעקבות הבעל שם טוב הנגישו את רוח סודות התורה לפשוטי העם מבלי ללמד אותם קבלה, והיה זה עקב הקשיים בתקופתם וללא קשר לאופן קיום המצוות- שוב כולם היו 100% אורתודוכסים.

אכן, מבחינתי הלימודית והאמונית התורה והאמת הן אחד ולא ישתנו למעט מה שהסברתי.
זו הגישה היהודית היחידה שצמודה ונסמכת אך ורק על ההיסטוריה.
כמו הנצרות שפרשה לגמרי מהיהדות, כך יתר ה"זרמים" כולל המזרחי= ציוני דתי שעם ההתנתקות איבד לגמרי את אמונתו בדבר אתחלתא דגאולה למי שמבין בנושא, ולכן בעקבות המשבר פנו והתאחדו על השמאל החילוני כעת.

את הכללים כל אחד יכול ללמוד אבל שוה זה דורש שנות לימוד ומסירות נפש שלא אוכל לדרוש ממך בכדי להביע דעה מלומדת כמובן.

לרגע לא חשבתי שאת מסלפת אלא שאת נסמכת על מקורות מגמתיים, ובטח שלא רשעה אחרת לא הייתי עונה ברצינות כזו.

ולגבי השואה תגובתך מובנת, אבל אנסה מעט מעט להרחיב:
בהגדת פסח אנו אומרים: "וְהִיא שֶׁעָמְדָה לַאֲבוֹתֵינוּ וְלָנוּ
שֶׁלֹּא אֶחָד בִּלְבָד עָמַד עָלֵינוּ לְכַלּוֹתֵנוּ
אֶלָּא שֶׁבְּכָל דּוֹר וָדוֹר עוֹמְדִים עָלֵינוּ לְכַלּוֹתֵנוּ
וְהַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא מַצִּילֵנוּ מִיָּדָם"
מקווה שהפשט ברור, אבל עומק הדברים כדלקמן: שבמך הדורות ניסו בכל פעם לעקור את היהדות בדרכים שונות, ובכל דור הקב"ה מצילנו מידם ע"י שהם מקיאים אותנו ככל שאנו מנסים להתקרב אליהם, וזו ההצלה- כתומר לא הצלת הגוף, אלא שינאת הגויים כמו שהייתה בשואה למשל היא שהצילה אותנו מהתבוללות, ועל אף שחלק מהגופים נסלו לפחות הנשמות ניצלו שזה החשוב ביותר. ומי שלא יודע, יהודי שמת אך ורק בשל יהודותו מקומו בהיכל גבוה מאוד מאוד למעלה כי מת על קדושת השם ללא קשר לאורח חייו, ולכן שומעים המון על ניספים או חיילים שהיו כ"י מיוחדים.

ולסיום אני שוב חוזר- אין לי בעיה עם מי שלא מאמין בתורה משמים, והפך זאת לתרבות ( כמו המזרחי שכיום חלקם מתירים עברות חמורות מהתורה). אבל מי שכן מאמין, לכל הפחות שילמד מי נאמן באמת ליהדות ונסמך אלפי שנים אחורה, ולא יסתמך על "רבנים" מודרניים. ובטח שלא על רפורמים שמודים שלא מאמינים בבורא עולם, מחללים שבת בפרהסיה, עורכים בר מצווה לכלבים בכדי לבזות את הדת, אלפוי ומובילי ההיתבוללות בארה"ב שמחתנים יהודים עם גויים בטקס עם כומר, ועורכים מדי חודש פרובוקציות ברחבת הכותל- זו לא היהדות נקודה !

• תגובה מהירה
  • דור בתאל
  • 22/08/2021 21:11
  • צפיות9
אתה כותב מאוד יפה, אבל אתה חייב לחלק את זה לכמה תגובות, זה קשה לקרוא כל כך הרבה בתגובה אחת ואז מדלגים.... חבל
כותבת מאכפתיות כי אתה מדקיע מהלב ומקליד המון

• תגובה מהירה
  • תודה, ולקחתי לתשומת ליבי. פשוט הצער על המצב גומר עלי רגשית וזו גם
    דור י
    דור י
  • 22/08/2021 21:59
  • צפיות8
לא הפלטפורמה המתאימה בלשון המעטה. ומצש שלישי- דווקא בשל כך ובגלל חודש אלול הכי מתאימה..:)

• תגובה מהירה

מקרא סימנים
  • הוספת תגובה הוספת תגובה
  • הודעה חדשה
  • הודעה עם תוכן
  • o הודעה ללא תוכן
  • תמונה מצורפת תמונה
  • וידאו מצורף וידאו

כללי הפורומים של ישראמדיה